Mjesečne arhive: Prosinac 2017.

Radionica 3D printanja

Radionica 3D printanja sastoji se od niza radionica u osnovnim i srednjim školama u Belom Manastiru, a kasnije i u drugim školama, za učenike 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola, za učenike polaznike 12.Ljetnog kampa tehničke kulture, kao i za sve građane posjetitelje koji će prisustvovati radionicama povodom Otvorenih dana tehničke kulture i na drugim manifestacijama u Belom Manastiru.
Provedbom ovog projekta namjeravamo postići slijedeće ciljeve:
1.Uvođenje suvremenih i inovativnih metoda i sadržaja u edukacijske aktivnosti Udruge inovatora Baranje i u Zajednici tehničke kulture grada Belog Manastira, iz područja 3D tehnologije.
2.Osigurati stjecanje modernih kompetencija i pristup najnovijim tehnologijama voditeljima, stručnim suradnicima, djeci i građanima koji će sudjelovati u radionicama.
3. Nabavom suvremene opreme i edukacijom voditelja i stručnog suradnika osiguravamo razvoj i primjenu novih i suvremenih znanstvenih, tehničkih i inovacijskih postignuća za mlade u ovom području tehnike za dulji vremenski period.
Projekt/program se sastoji od slijedećih aktivnosti:
– Nabavka 3D printera i filamenta (materijala potrebnog za printanje),
– Edukacija voditelja i stručnog suradnika za korištenje 3D printera i računalnog programa za rad,
– Priprema materijala i evaluacijskih listića za radionice,
– Izvođenje radionice u osnovnim i srednjim školama u Belom Manastiru,
– Izvođenje radionice u sklopu aktivnosti Udruge inovatora Baranje i Zajednice tehničke kulture grada Belog Manastira,
– Pisanje opisnog i financijskog izvješća o realizaciji projekta/programa.
Po završetku provođenja Radionice 3D printanja očekujemo slijedeće mjerljive rezultate našeg rada:
1.Educirat ćemo 2 člana Udruge inovatora Baranje za korištenje 3D printera i programa za rad s printerom.
2.Održat ćemo najmanje 2 radionice 3D printanja u osnovnim i srednjim školama s ukupno oko 10-50 učenika.
3.Održat ćemo najmanje 2 radionice 3D printanja u sklopu aktivnosti UIB i ZTKBM (Otvoreni dani tehnike i 12. Ljetni kamp tehnike) za učenike i sve građane grada Belog Manastira (oko 50 učenika i građana).
4.3D printer i pribor će ostati u uporabi dulji niz godina i služit će za edukaciju nastavnika, mentora, učenika i građana.
Praćenje i vrednovanje postignuća rezultata projekta/programa izvest ćemo na slijedeće načine:
1.Dokumentiranje i izvješćivanje sa svake održane Radionice 3D printanja (s podacima o mjestu održavanja, o broju i sastavu sudionika te o vremenskom trajanju projekta).
2.Nakon nekoliko održanih Radionica 3D printanja, održat ćemo izložbu izrađenih predmeta i modela u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Belog Manastira.
3.Za sve sudionike Radionica 3D printanja pripremit ćemo evaluacijske listiće, gdje će moći anonimno izreći svoje zadovoljstvo/nezadovoljstvo i mišljenje o realizaciji radionice.
Građani i građanke Belog Manastira će moći sudjelovati na Radionicama 3D printanja, na svim manifestacijama koje organizira Udruga inovatora Baranje i Zajednica tehničke kulture grada Belog Manastira, a to su Otvoreni dani tehničke kulture, koji se održava na glavnom gradskom trgu, te na 12.Ljetnom kampu tehnike u Belom Manastiru.
Informiranje šire javnosti o tijeku i rezultatima projekta/programa izvest ćemo na slijedeće načine:
• Sve aktivnosti u sklopu projekta redovno ćemo objaviti na web stranici Udruge inovatora Baranje:

http://baranjski-inovatori.ztkbm.hr/

• Na osobnom facebook profilu voditelja radionice.
Nakon završetka projekta/programa Radionica 3D printanja, sva nabavljena oprema i aparatura će se redovno koristiti u raznim aktivnostima Udruge inovatora Baranje, Zajednici tehničke kulture grada Belog Manastira i u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir. Na taj način će se dulji niz godina omogućiti korištenje ove opreme za edukaciju budućih generacija učenika, inovatora i zainteresiranih građana iz Belog Manastira i iz drugih mjesta u Baranji.