Mjesečne arhive: Srpanj 2018.

13.LJETNI KAMP TEHNIKE 2018.

Zajednica tehničke kulture Grada Belog Manastira nastavljajući tradiciju okupljanja mladih nakon završetka školske godine, kada se za učenike baranjskih osnovnih i srednjih škola organiziraju radionice iz tehničke kulture, pripremila je i ove godine Ljetni kamp tehnike u kojem mladi rade i borave samostalno četiri dana prema dnevnom rasporedu.
Trinaesti Ljetni kamp tehnike otvoren je jučer u podne (22.6.2018.), u prostoru belomanastirske Mađarske kuće (i hostela, Augusta Cesarca 16), a nakon kraćih pozitivnih govora o ovom projektu: voditelja projekta Ivana Doboša, tehničkog vodstva projekta Dežea Kučere i voditelja kampa Tibora Bonija, okupljenima se obratila i belomanastirska dogradonačelnica Ivana Bandov Paulić, te istaknula da će gradska vlast i u budućnosti podržavati ovaj za mlade veoma koristan kamp u kojem se oni kao Baranja u malom, druže i rade, stječući radne navike i proširujući svoju kreativnost uz stjecanje novih prijateljstava.
Ove godine u radu Kampa sudjeluje 40 učenika iz 8 baranjskih osnovnih škola, te Prve srednje škole Beli Manastir i 10 mentora iz pojedinih škola i vanjskih suradnika (tri predavača). Prema projektu planirano je održavanje 9 radionica, koje bi trebale ispuniti očekivanja učenika da nauče i savladaju više novih znanja. Nazivi i teme radionica su: Mikroškola medijske kulture (fotografija, igrani, te animirani film), Modelarstvo (obrada drveta), Zrakoplovno modelarstvo, Robotika, Multimedija, Prometna kultura, te Orijentacija i radio komunikacija.
Program svake od radionica (teoretski i praktični dio) odradit će se kroz
24 školska sata. Zadnjih godina u radu Kampa sudjelovalo je i po dvoje učenika iz grada-prijatelja Mohača, ali ove godine umjesto njih ovdje će raditi i boraviti dvoje učenika iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Veći dio radionica održat će se u Kampu, a dio van tog prostora, pa će tako učenici na radionicu fotografije otići tražiti zanimljive foto detalje između Suze i Zmajevca, a ovogodišnja radna tema im je Zaštita europske baštine (ove je godine EU tu temu proglasio za temu godine). Neke radionice i prezentacije (npr. 3D) održat će se u Remontu.
Prema dnevnom rasporedu, početak rada je u 8 sati, sve do ručka u 13 sati, dok se u 14 sati radionice nastavljaju do večere, koja će početi u 19.30 sati. Poslije toga učenicima se organizira zabavni program, pa su tako u petak mogli u večernjim satima pogledati zanimljiv cjelovečernji film na otvorenom prostoru, dok će u subotu večernji sati biti rezervirani za roštiljadu i karaoke, a nedjelja navečer zabavni dio programa održat će se uz logorsku vatru. Prema pravilima kampa, spavanje počinje u 23 sata.
13. Ljetni kamp tehnike ZTK Grada Belog Manastira završava u ponedjeljak (25.6.2018.) u 10 sati, kada organizatori očekuju roditelje i prijatelje, kojima će tada ovi vrijedni učenici na smotri predstaviti svoje radove koji su nastali u prethodna 4 dana na radionicama.