ELEKTRIČNI ROMOBIL

DSC08431

DSC08429
Električni romobil je jednostavan spoj mehaničkih i elektroničkih sklopova. Elektronički sklop služi za upravljanje s brzinom vrtnje motora pomoću PWM upravljanja uz pomoć upravljačke ručke s ključem. Upravljanje s brzinom vrtnje izvedeno je pomoću vrlo snažnog FET tranzistora. Ovakva izvedba električnog romobila nije kopija niti jednog sklopa ili uređaja koji se mogu vidjeti na internetu.
Sastoji se od slijedećih dijelova:
1.Romobil,
2.Elektronički sklop za regulaciju brzine,
3.Istosmjerni motor iz akumulatorske bušilice,
4.Upravljačka ručka s ključem,
5.LCD displej upravljan s Arduino Nano modulom,
6.Akumulator 12V, 7.2 Ah,
7.Svjetlo.
Namjena:
Električni romobil služit će za edukaciju i demonstraciju rada učenika u izvannastavnim aktivnostima, na praktičnoj nastavi u školskoj radionici, te za prezentaciju rada učenika prilikom predstavljanja škole na otvorenim danima i u drugim prilikama. Isto tako će se rad prezentirati i na svim aktivnostima i projektima koje organizira Zajednica tehničke kulture grada Belog Manastira i Udruga inovatora Baranje, čiji su članovi autor i mentor.
Rukovanje:
Električni romobil se uključuje pomoću ključa koji se nalazi ispod desne ručke. Nakon toga, pod uvjetom da je akumulator dovoljno napunjen, okretanjem ručke pokrećemo motor i povisujemo brzinu motora.
Pomoću tipke na prednjoj strani uključuje se displej na kojem je ispisan naziv rada i škole, te ime autora.
Na sedamsegmentnom displeju prvom lijevom tipkom uključujemo, odnosno isključujemo displej. Drugom desnom tipkom, jednim pritiskom prikazujemo iznos napona na akumulatoru, daljnjim pritiskom prikazujemo napon na motoru, daljnjim pritiskom prikazujemo iznos jakosti struje prilikom rada motora, daljnjim pritiskom prikazujemo snagu koju daje motor prilikom rada, a slijedećim pritiskom mijenjaju se sve prethodno nabrojane veličine istim redoslijedom.
AUTOR:VEDRAN PECARSKI
MENTOR: TIBOR BONI

Odgovori